1

Alles over de nieuwe serie HERO Inverter warmtepompen

 

 

De HERO inverter warmtepompen zijn zeer energie zuinige toestellen die op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water zorgen. De HERO warmtepomp maakt voor het grootste deel gebruik van ‘gratis’ hernieuwbare energie uit de omgeving, ze zijn duurzaam en een energiebesparend alternatief voor de cv-ketel.

Een warmtepomp is in Nederland, t.o.v. aardgas rendabel bij lage temperatuur afgifte systemen zoals vloerverwarming, LTV (lage temperatuur verwarming) convectoren en LTV-radiatoren.

De Ventus HERO warmtepomp garandeert u bij buitentemperaturen tussen de 35 ̊C en -25 ̊C altijd een comfortabel binnenklimaat. Bovendien kunnen ze zich traploos tussen minimaal en maximaal vermogen aanpassen aan de vraag van dat moment. Dit voorkomt een overschot aan warmte in de installatie. Daarnaast heeft de HERO een elektrisch back-up verwarmingselement van 3.0 kW, die bij extreme buiten temperaturen, lager dan -15 ̊C in werking treedt. Zo bent u altijd verzekerd van genoeg vermogen.

De hoeveelheid energie die de warmtepomp gebruikt is laag in vergelijking met de opbrengst. 65% tot 80 % van de door de warmtepomp geleverde energie wordt 'gratis' gewonnen uit de omgeving. Hierdoor verbruikt een warmtepompinstallatie minder energie dan een traditioneel verwarmingssysteem. 

 

HERO lucht/water inverter warmtepomp

De HERO warmtepompen nemen bij lage temperatuur warmte op (bron zijde) en geven die met een verhoogde temperatuur weer af (afgifte zijde). Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, zodat er een of andere vorm van arbeid aan te pas moet komen (compressor / op elektriciteit). 

De meest voorkomende soorten warmtepompen werken door een vloeistof bij lage temperatuur te laten verdampen en de damp bij hoge temperatuur te laten condenseren. In het eerste geval moet het kookpunt dus worden verlaagd en/of in tweede geval worden verhoogd. 

Het kookpunt kan worden verhoogd door de druk te verhogen met een compressor (soort pomp), aan de andere kant kan het kookpunt weer worden verlaagd door de druk te laten zakken middels het vergroten van de ruimte voor het koudemiddel (via expansieventiel).

 Animatie: werking warmtepomp

 

Het geheel van verdampen, comprimeren, condenseren & expanderen vormt een gesloten kringloop

Er is energie nodig om de lage omgevingslucht (energie) naar een hoger niveau te brengen. Omdat de benodigde energie lager is dan de geleverde energie dragen warmtepompen bij aan een grote vermindering van de CO2-uitstoot. Het rendement van een start & stop warmtepomp wordt meestal uitgedrukt in COP (=geleverde energie/gebruikte energie ) of voor de inverter warmtepomp SCOP (= gemiddeld geleverde energie (gemeten over 4 seizoenen / gemiddelde gebruikte energie)  en bereikt waarden, afhankelijk van de toepassing, van 2,5 tot 5.

Waarom een inverter warmtepomp:

De Ventus Hero series zijn modulerende inverter buitenlucht / water warmtepompen, en momenteel het beste wat de markt te bieden heeft.
De
Hero series kunnen zich veelal traploos tussen een minimaal en maximaal vermogen aanpassen aan de vraag van het moment.
Dit voorkomt een ‘overschot’ (te veel warmte levering) aan warmte in de installatie
.
  

 

Daarom een inverter warmtepomp:

In bovenstaande afbeelding ziet u duidelijk is dat verwarming van de temperatuur met de VentusInverter warmtepomp veel gelijkmatiger verloopt dan met een start / stop systeem. Dit geeft meer comfort en pakt over een jaar gezien ook nog zuiniger uit.

Een ander woord voor inverter warmtepomp is ‘modulerende warmtepomp’, een warmtepomp die moduleert tussen minimaal en maximaal vermogen. (Moduleren betekend aanpassen). Bij een vergelijking in Energy labels en SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) het seizoensrendement van een warmtepomp zult u zien dat modulerende warmtepompen het best presteren.

 

                                                                     Verwarmingsvermogen / Jaar

Warmtepomp rendement = SCOP = 

                                                           Elektriciteitsverbruik  / Jaar

 

Bij de Ventus buitenlucht/water warmtepompen is een modulerende warmtepomp al langer gemeengoed, sterker nog !!, het kan bijna niet anders. Onze verklaring hiervoor is vrij simpel: De buiten lucht in Nederland varieert immers gedurende het jaar nogal in temperatuur, zeg maar van -15 ̊C tot + 30 ̊C. en het benodigde vermogen van de woninginstallatie wordt bepaalt door de buitentemperatuur. Wanneer de buitentemperatuur in de winter -10°C bereikt, zal de warmtepomp een aanvoer temperatuur van 35 ̊C moet kunnen leveren. Immers in de winter moet de warmtepomp de woning kunnen verwarmen. Als je dan ook bedenkt dat het vermogen van de machine meestal toeneemt na gelang de buitentemperatuur hoger wordt, is het snel duidelijk dat er in het voor- en najaar veel te veel vermogen is. Daarom worden de Ventus warmtepompen bijna altijd modulerend uitgevoerd. 

 

Bereken zelf het benodigde warmtepomp vermogen

Er zijn altijd eenvoudige methodes om even snel aan de hand van het aantal m2 en m3 te bepalen hoe groot de capaciteit van de warmtepomp moet zijn. Echter is het juist selecteren van de capaciteit van de warmtepompinstallatie veel belangrijker dan bij een CV-ketel. Het is daarom uiterst belangrijk om een goede warmteverliesberekening (transmissieberekening) door INSTALLTEK te laten maken. De reden hiervoor is dat een CV-ketel vaak gedimensioneerd wordt op basis van de tapwaterbehoefte, en omdat we dan te maken hebben met een direct gestookt toestel, is er een groot vermogen nodig om direct een behoorlijk aantal liters per minuut te verwarmen naar bijvoorbeeld 60°C. Een moderne eengezinswoning heeft bijvoorbeeld maar 9kW nodig voor de verwarming van de woning, toch hangt er vaak een 22 kW ketel om ook aan de warmtapwaterbehoefte te voldoen. Een comfort warmwaterklasse CW4 met een capaciteit van 7,5 liter van 60°C per minuut is tegenwoordig heel normaal. Een warmtepomp maakt gebruik van een opslagvat welke doorgaans 24 uur per dag op temperatuur wordt gehouden, waardoor de benodigde capaciteit van de warmtepomp beperkt blijft.

 

Een snelle manier om het vermogen van de benodigde warmtepomp te bepalen

Om voor moderne woning snel een schatting te maken van het op te stellen warmtepompvermogen kunt u de onderstaande vuistregel gebruiken.
Uiteraard moet voor de uitvoering deze uitkomst worden getoetst aan een warmteverliesberekening.

Voor woningen zonder WTW (gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning) moet een correctiefactor van 1,2 worden toegepast. Wanneer de woning uitsluitend wordt verwarmd met een warmtepomp (monovalent), dient de bron te worden gedimensioneerd op minimaal 100% van het totaal benodigde vermogen. De warmtepomp mag u voor de stabiliteit van het systeem op 80% van het benodigde vermogen selecteren. Wanneer u naast de warmtepomp ook gebruik maakt van een CV-ketel voor de piekbelastingen (bi-valent), dimensioneert u de warmtepomp op circa 40% tot 50% van het totaal benodigde vermogen.

 

Wat is een transmissieberekening"?

Wanneer het in de winter buiten -10C graden is dan wilt u toch dat het binnen aangenaam warm is. In de nieuwbouw zijn hiervoor eisen waaraan een pand moet voldoen. Om te zorgen dat wij bij INSTALLTEK exact weten wat er benodigd is aan verwarmingsvermogen, moet er een zogenaamde transmissieberekening’ gemaakt worden, ook wel bekend als warmteverliesberekening.

 

Waar bestaat een warmteverlies berekening uit?
Transmissieverliezen: Warmteverlies door de wanden, ramen, deuren, vloer en dak naar de aangrenzende vertrekken of buiten.
Ventilatieverliezen: Warmteverlies als gevolg van de mechanische ventilatie en door kieren langs deuren en ramen.
Opwarmtoeslag*: Extra toeslag wat nodig is om de woning binnen en bepaalde tijdsduur op te warmen vanuit nachtverlaging

Let op: beperk dit voor een warmtepompsysteem

*De opwarmtoeslag is normaal gesproken van grote invloed op het totaal op te stellen vermogen. Bij een warmtepompinstallatie wordt geadviseerd om geen nachtverlaging toe te passen en de woning dus het gehele jaar op een constante temperatuur te houden. Het toepassen van nachtverlaging zou negatieve gevolgen hebben voor de capaciteit van de bron (piekbelasting) en een grotere verwarmingscapiciteit van de warmtepomp eisen.
Bovendien wordt een warmtepomp vaak toegepast met laag temperatuurverwarming (vloerverwarming), waarbij nachtverlaging niet aan te raden is.

 

Let op:
Er wordt vaak gesproken over een transmissie berekening wat volgens ons eigenlijk een verkeerde term is omdat dit slechts een onderdeel is van de totale warmteverliesberekening.

 

Voor het maken van een warmteverliesberekening zijn de volgende ISSO publicaties uitgegeven:

ISSO 51 – Warmteverliesberekening voor woningen en woongebouwen
ISSO 53 – Warmteverliesberekening voor utiliteitsgebouwen

ISSO 57 – Warmteverliesberekening voor ruimten hoger dan 5m

 

Een EPC/EPG berekening is geen transmissie berekening

Een EPC/EPG berekening voldoet niet aan de norm ‘Transmissie berekening’.
Een EPC/EPG gaat over de energie prestatie waaraan een nieuw te bouwen woning aan moet voldoen.

 

Ventus™ HERO-H-8 inverter

Ventus™ HERO-H-15 inverter

 

 

Ventus™ HERO-H-15B inverter

Ventus™ HERO-H-25/T inverter

 

 

 

 

Kenmerken HERO lucht/water warmtepompen

De nieuwe HERO lucht/water warmtepompen zijn innovatief en uitgerust met technologisch zeer hoogwaardige componenten. Volop aangename warmte in de winter en een heerlijke koele woning in de zomer, zonder dat dit extra energie kost. 

De HERO warmtepomp is compact, gebruiksvriendelijk en energiezuinig. Verder is de warmtepomp is zeer eenvoudig te plaatsen in uw bestaande woning op nieuwbouwhuis.

 

Energiebesparing tot 30% t.o.v. een standaard warmtepomp

Hoog rendement ErP energie A++ label 

 HERO-H-8 en HERO-H-15 inzetbaar bij een buitentemperatuur van tot -25°C

 HERO-H-15B en HERO-H-25/T inzetbaar bij een buitentemperatuur tot -15°C 

0,5°C graden precisie controle

Snelle verwarming en koeltijd

Intelligent ontdooiingsmethode 

Finned hydrofiele gecoate warmtewisselaar

Tube in shell coil (warmtewisselaar)

Elektronisch expansieventiel

Condensatie verneveling

Intelligente besturing voor optimaal rendement warmtepomp 

 3.0 kW elektrische verwarmingselement (HERO-H8 en HERO-H15)

Laag geluidsniveau