Hoe werkt de warmtepompboiler

 

De warmtepompboiler maakt gebruik van de omgevingslucht of ventilatielucht in de woning om je sanitair water op te warmen. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke soort boiler. Onderstaand wordt de precieze werking van een warmtepompboiler uitgelegd.

 

Refrigeration cycle

De warmtepomptechnologie is gebaseerd op een zeer eenvoudig en bekend principe. Het werkt in feite net zo als een koelkast en maakt gebruik van een refrigeration cyclus, waarin damp wordt samengeperst.

 

A: De compressor

Zorgt ervoor dat de druk & temperatuur van het gasvormige koelmiddel wordt verhoogt.  

B: Warm water wisselaar

Ook wel condensor genoemd. Door de warmtewisselaar stroomt het onder hoge druk & temperatuur gasvormige koelmiddel.Het koelmiddel geeft de warmte af aan het water.  

C: Thermostatisch expansieventiel

Het vloeibare koelmiddel wordt door een zeer kleine vernauwing geperst. Door de drukverlaging wil het koelmiddel verdampen en neemt daarvoor de warmte op van de lucht warmtewisselaar. 

D: Lucht warmtewisselaar

Ook wel verdamper genoemd laat het koelmiddel wat onder lage druk vloeibaar of half vloeibaar is, verdampen door het grote aluminium oppervlak van de verdamper. Het koelmiddel neemt hierbij warmte op en wordt volledig gasvormig. Na de compressie van het gas door de compressor neemt de druk & temperatuur van het koelgas toe. Het gas komt in de water warmtewisselaar terecht en omdat de temperatuur hoger is dan die van het water, zal het hete gas het water opwarmen. Hierdoor zal het koelgas afkoelen en gaat het nu door de thermostatisch expansieventiel. Na het expansieventiel zal het van lage druk & lage temperatuur zijn. Op het moment dat deze vloeistof in de luchtwarmtewisselaar komt wil de koelvloeistof zo snel mogelijk verdampen omdat de druk laag is. Hiervoor zal de koelvloeistof warmte onttrekken aan de luchtwarmtewisselaar. Dit kan omdat een ventilator continue lucht door het rooster van de wisselaar blaast met hogere temperatuur dan de vloeistof. De koelvloeistof wordt nu koelgas met een hogere energetische waarde. De hele cyclus herhaalt zich omdat het koelgas nu weer wordt opgezogen en gecomprimeerd door de compressor. Het principe van de werking van de warmtepomp.

 

 

Winkelmandje
0 item(s) - € 0,00