Elektrisch verwarmen: een goede keus voor de toekomst
Alles bij u thuis elektrisch; dat is all-electric living. Best een vreemde gedacht dat we straks helemaal geen gas meer nodig hebben of kunnen krijgen als energiebron. De realiteit is dat aardgasverwarming zijn langste tijd heeft gehad en in de nieuwbouw is gasloos al de norm. Veel mensen zullen dus overstappen naar duurzaam verwarmen van hun woning. In de meeste gevallen zal de keus vallen op een warmtepomp of op een hybride oplossing met een bestaande CV-installatie in bestaande bouw. Er zijn veel mogelijkheden, maar er komt heel wat bij kijken voordat u uw woning volledig duurzaam hebt verwarmt.
Denk bijvoorbeeld aan:
Een goede isolatie van vloeren, muren, dak, gevel en HR++ of triple glas
De aanschaf & installatie van een warmtepomp
Een laag temperatuur verwarmingssysteem (vloer en of wandverwarming)
Warmtepompboiler om sanitairwater naar hoge temperatuur te verwarmen
Zonnecollectoren om als warmte ondersteuning te kunnen fungeren
Zonneboiler met doorstroom apparaat voor hoge temperatuur sanitairwater
Zonnepanelen in combinatie met een accupakket
Elektrisch inductie koken, de meest zuinige optie
De overstap naar het elektrisch verwarmen van uw woning
Zoals in het bovenstaande overzicht beschreven, zijn er genoeg mogelijkheden om uw woning te verduurzamen. Een goede isolatie van vloeren, muren en dak is uiteraard van groot belang bij het verduurzamen van uw woning. En isolatie werkt twee kanten op. Wilt u uw woning volledig gasloos verwarmen, dan dient u rekening te houden met twee verschillende soorten warmtevraag.
Lage temperatuur verwarming voor vloerverwarming en/of lage temperatuur fan coil radiatoren. Bij lage temperatuurverwarming wordt het huis verwarmt met 40 graden. In een boiler die door een warmtepomp verwarmd wordt is de warmwatertemperatuur niet hoger dan 55 graden Celsius.
Hoge temperatuur verwarming is er voor tapwater. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een warmtepompboiler.