Elektrisch verwarmen: een veilige keus voor de toekomst

 

Alles bij je thuis op elektrisch, dat is all-electric living. Best een vreemde gedacht dat je straks helemaal geen gas meer nodig hebt als energiebron. Maar de realiteit is dat aardgas verwarming zijn langste tijd wel heeft gehad. Veel mensen zullen dus snel overstappen naar het duurzaam verwarmen van hun woning. In de meeste gevallen zal de keus vallen op de warmtepomp. Er staat heel veel te gebeuren nu overal wordt ingezien dat we moeten verduurzamen. Daarnaast mogen er in de nabije toekomst alleen nog maar BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) woningen gebouwt worden. Maar ook aan de bestaande "woningen / gebouwen" zal in de tekomst iets moeten gebeuren. U kunt het uiteraard blijven uitstellen tot er geen aardgas meer is of tot de overheid besluit de gaskraan dicht te draaien, maar wellicht is het beter om langzaam maar zeker tot actie ovet te gaan in uw woning. De mogelijkheden daartoe zijn veel groter dan u in eerste instantie zult denken. Dat is mooi, maar er komt toch wel wat bij kijken voordat u uw woning volledig duurzaam kan verwarmen. 

 

 

 

 

Denk bijvoorbeeld aan:

  Een goede isolatie van vloeren, muren, dak, gevel en HR++ of triple glas
  De aanschaf & installatie van de warmtepomp die je huis verwarmt
  Een laag temperatuur verwarmingssysteem (vloer en of wandverwarming)
  Warmtepompboiler om het sanitair water naar hoge temperatuur verwarmen

  Zonnecollectoren die als warmte ondersteuning kunnen fungeren
  Zonneboiler met doorstroom apparaat voor hoge temperatuur sanitair water 

  Zonnepanelen, je hebt meer stroomverbruik, maar die kun je deels zelf opwekken
  Elektrisch koken, inductie is de meest zuinige optie
  Kiezen voor echte groene stroom is natuurlijk ook belangrijk

 

De overstap naar het elektrisch verwarmen van uw woning

Zoals in het bovenstaande overzicht beschreven zijn er vele mogelijkheden om uw woning te verduurzamen. Een goede isolatie van vloeren, muren en dak etc. is van groot belang bij het verduurzamen van uw woning. Dit zal ervoor zorgen dat u zo min mogelijk verkregen warmte verliest. Wilt u uw woning volledig gasloos verwarmen, dan dient u rekening te houden met twee verschillende soorten warmtevraag. 

Voor het verwarmen van tapwater is er sprake van hoge temperatuur verwarming, hiervoor wordt gebruik gemaakt van een warmtepompboilerDe legionellabacterie gedijt het best in een waterrijke omgeving met een temperatuur tussen 37°C en 55°C en veroorzaakt de veteranenziekte of legionellagriep en. Om de legionella groei te beperken of te voorkomen is het nodig dat het water regelmatig tot 60 à 70 ºC wordt verwarmd.

Lage temperatuur verwarming wordt gebruikt voor de vloerverwarming en of lage temperatuur fan coil radiatoren. Bij lage temperatuurverwarming wordt het huis verwarmt met 40 graden. Omdat je minder warmte hebt is het erg belangrijk dat er geen warmte verloren gaat en dat de warmte goed door huis wordt verspreid. In een boiler die door een warmtepomp verwarmd wordt is de warmwatertemperatuur niet hoger dan 55°C; onvoldoende om groei van legionella te voorkomen.

 

Winkelmandje
0 item(s) - € 0,00