Uw woning duurzaam verwarmen kan op vele manieren:

 

Elektrische oplossingen

U kunt uw huis ook met elektrische apparaten verwarmen (all electric). U gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt uw woning als een 'soort van omgekeerde koelkast'. Om uw woning gasloos te verwarmen moet u rekening houden met twee verschillende soorten warmtevraag.

 

Belangrijk bij gasloos wonen

1: Een warmtepompboiler (met legionella preventieprogramma) voor hoge temperatuur sanitair water verwaming. De legionellabacterie veroorzaakt de veteranenziekte of legionellagriep en gedijt het best in een waterrijke omgeving met een temperatuur tussen 37 en 55 graden Celsius.In een boiler die door een warmtepomp verwarmd wordt, is de warmwatertemperatuur niet hoger dan 55 garden; onvoldoende om groei van legionella te voorkomen. Om legionella groei te beperken of te voorkomen is het nodig dat het water regelmatig tot 60 a 70 graden wordt verwarmd.

2: Een warmtepomp voor lage temperatuur verwarming voor de vloerverwarming en/of lage temperatuur fan coil ratiatoren. Bij lage temperatuurverwarming wordt een huis verwarmt met 40 graden. Omdat je minder warmte hebt is het erg belangrijk dat er geen warmte verloren gaat en dat de warmte zich goed door het huis verspreidt. Uw huis moet daarom goed geisoleerd zijn en u maakt dan meestal gebruik van wand- en of vloerverwarming. Dit zorgt voor een constante en comfortabele temperatuur in huis. Verwarmen met een lage temperatuur is wel een andere ervaring dan het bekende verwarmen met gas. U kunt niet meer 'even snel' een graadje warmer stellen.

 

Zonnewarmte

Voor de woningmarkt is het toepassen van zonnewarmte een efficiente manier om veel energie te besparen en om bij te dragen aan een beter klimaat. Een bijkomend voordeel is dat in de meeste gevallen het tapwatercomfort na de installatie van een zonneboiler aanzienlijk verbeterd. Het toepassen van een zonneboiler gaat vrijwel altijd direct gepaard met een verbetering van het energielabel. Voor collectieve oplossingen zoals bijvoorbeeld appartementen, woonflats of verzorgingshuizen is zonnewarmte de ultieme manier om klaar te zijn voor de toekomst.

 

Biogas

Biogas is gas dat wordt geproduceerd door vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas hetzelfde als aardgas voor het verwarmen en koken. Het enige verschil is dat de herkomst van het gas duurzaam is. Biogas is echter beperkt beschikbaar in Nederland en er is bij lange na niet genoeg om alle huizen ermee te verwarmen. Biogas zal dan ook vooral gebruikt gaan worden in woningen waar geen andere duurzame oplossingen mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld in name monumentale panden.

 

Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dat warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt en kan gebruikt worden om woningen te verwarmen. In huis heeft u dan vloerverwarming, wandverwarming en/of radiatoren.

 

 

Duurzaam en gasloos verwarmen met meerdere bronnen zorgt voor meer keuzemogelijkheid

Op basis van de warmtevraag, de beschikbaarheid en het rendement kan bepaald worden waarmee verwarmd gaat worden. Soms nog met de ondersteuning van een gasketel, vaak met electriciteit, hopelijk wel duurzaam opgewekt, of met warmte direct van de zon.


Neem contact met ons op voor al uw duurzame installatie vragen en een advies op maat

Maak vandaag nog een afspraak en bel 088 0047 600 voor een maatwerk advies.

Winkelmandje
0 item(s) - € 0,00