De geschiedenis van de zonneboiler

 

 

Horace Bénédict de Saussure

De eerste zonnecollector

Horace Bendict de Saussure was een pionier op het gebied van meteorologie, de bestudering van de atmosfeer en het weer. Bij de beklimming van toppen en hoge passen nam hij barometers en thermometers mee. Op deze wijze kon hij de vochtigheid, temperatuur, luchtdruk, intensiteit van de zonnestraling en samenstelling van de atmosfeer te meten. Hij zag het voordeel van synchrone metingen op verschillende hoogtes. Veel van zijn instrumenten bouwde hij zelf en hij is onder andere de uitvinder van de hygrometer, een electrometer, anemometer en een magnetometer. Hij was een, voor zijn tijd, vermaarde natuurkundige. Rond 1760 het schreef hij het navolgende op; Het is een bekend feit, dat waarschijnlijk is gekend voor een lange tijd. Een ruimte, een koets of een andere plek wordt warmer door de stralen van de zon door het glas”. Om de effectiviteit van warmteopbrengst in met glas bedekte ruimte te bepalen, bouwde de Saussure

een rechthoekige doos van 1 cm dik hout, isoleerde deze aan de binnenkant, en bedekte de bovenkant met glas. Hierin plaatste hij een van twee kleinere dozen. Bij blootstelling aan de zon, werd deze verhit tot 109 graden Celsius, dus 9 graden Celsius boven het kookpunt van water. Saussure was er niet zeker van hoe de zon deze dozen verwarmde. Vandaag de dag kunnen we beter uitleggen wat er is gebeurd. De zonnestralen drongen het glas binnen. De zwarte binnenbekleding absorbeerde het zonlicht en zette het om in warmte. Hoe helderder het glas is, hoe gemakkelijker de stralen van de zon binnenkomen, tevens voorkomt hetzelfde glas dat warmte op dezelfde wijze weer de doos verlaat. Aangezien het glas de zonnewarmte gevangen houdt in de doos, wordt deze opgewarmd. De uitvinder besefte dat deze ‘hete doos’ 

 

belangrijke praktische toepassingen kon hebben. Hij besefte dat het kleinschalig, goedkoop en gemakkelijk te maken was." Deze ‘hete doos’ is het prototype geworden voor de zonnecollectoren die sinds 1892 voor miljoenen mensen warm water heeft geleverd. De eerste commerciële zonneboiler de Climax, werd  gepatenteerd in 1891 door Clarence Kemp uit Baltimore Maryland. Het patent beschreef een verbeterde methode en de combinatie van metalen tanks gebaseerd op het wetenschappelijk principe van de “hete doos”. De Climax zonneboiler werd geïntroduceerd in 1891 in Californië, en verkocht voor $ 25. Hij beloofde de huiseigenaren een en besparing van ongeveer $ 9 per jaar in steenkool. Dankzij de hoge brandstofkosten werd de Climax zonneboiler dan ook een doorslaand succes, hij verkocht Zestien honderd geïnstalleerde systemen in Zuid-Californië in het jaar 1900.

 

William J. Bailey

Vanaf het begin van de eeuw tot 1911, zijn er meer dan een dozijn octrooiaanvragen door uitvinders ingediend met een verbetering op de Climax. Maar geen van deze patenten veranderde het feit dat de verwarming en de opslagruimte in 1 apparaat zaten. De collector en de opslag van warm water stond bloot aan het weer en de koude nachtlucht. Vandaar dat het water verwarmd door de zon na de nacht nooit heet genoeg was om het bad te verwarmen of de was te doen.

In 1909, patenteerde William J. Bailey een zonneboiler die voor de branche een revolutie betekende. Hij scheidde de zonneboiler in twee delen:

  Een verwarmingselement, blootgesteld aan de zon

  Een geïsoleerde opslagruimte, weggestopt in het huis. Zodat een gezin de volgende ochtend de beschikking had over verwarmd water van de dag ervoor. Het verwarmingselement bestond uit buizen, bevestigd aan een zwart geschilderde metalen plaat, geplaatst in een met glas overdekt doos. Het te verwarmen water wordt doorgegeven door de smalle pijpen, in plaats van het verwarmen van één grote zwarte

tank. Bailey vermeerderde op deze wijze de hoeveelheid water blootgesteld aan de zon op een bepaald moment, en dus werd het water sneller verwarmd. Het vermogen om warm water te verstrekken voor langere periodes zette Bailey's Zonneboiler genaamd ‘Day and Night’ op een grote voorsprong ten opzichte van de concurrentie. Al snel ging de ‘Climax’ uit productie. In 1909, begon Bailey met zijn bedrijf. In 1918, had zijn bedrijf meer dan 4000 Day and Night Solar Hot Water Heaters verkocht.

 

De mogelijkheden met een zonneboiler

Zonneboilers gebruiken de zonne-energie van de zon om warmte te genereren (geen elektriciteit). Deze kan vervolgens worden gebruikt om water te verwarmen. Dit water wordt gebruikt om te douchen, voor ruimteverwarming, voor industriële processen of zelfs voor zonnekoeling.

Zonne-energie is de primaire energiebron van onze planeet. Zonne-energie is verantwoordelijk voor plantengroei (fotosynthese) en zorgt voor de warmte die onze planeet bewoonbaar maakt.

Terwijl zonneboilers al meer dan 100 jaar bestaan, zijn er de afgelopen 20 jaar significante veranderingen geweest is absorder coating technologieën, resulterend in zonnecollectoren die 50% van het beschikbare zonlicht kunnen omzetten naar energie voor het verwarmen van water voor in huis, dit levert u een financiële besparing op. Een zonneboilersysteem is een van de meest effectieve manieren om uw huishouden te verduurzamen.

De zonneboilers vallen in 2 groepen: de passieve en actieve systemen. Beide systemen hebben altijd een backup energiebron nodig zoals een elektrisch element of een aansluiting op een gasketel, houtkachel of oliegestookte verwarming die wordt ingeschakeld wanneer de watertemperatuur in de boiler beneden de minimumtemperatuur van ongeveer 55°C daalt. Het warme water is dus altijd beschikbaar. In veel landen kan de zonneboiler voorzien in en tot wel 85% van de sanitaire warmwater behoefte.

 

 

Budget series

 

Budget series zonneboiler set

Bij de budget series wordt er gebruik gemaakt van de FPC 1200D vlakkeplaatcollector. Er zijn er vele verschillende combinaties mogelijk. Afhankelijk van uw wensen, kunt u een keuze maken uit verschillende boilers en of u een enkele of een dubbele wisselaar nodig hebt.

 

Voor deze set kunt u een ISDE subsidie aanvragen. Het subsidie bedrag is afhankelijk van de pakket samenstelling. U kunt de Budget series zonneboiler sets terugvinden op onze webshop. Hier staan bij de sets ook indicatieve subsidie bedragen genoemt. De KA nummers bij de sets op de websop zijn terug te vinden in ISDE Apparatenlijst.

https://installtek.nl/informatie/isde-subsidie

 

 

 

 


 

 

DUO series

 

DUO series zonneboiler set

Bij de DUO series wordt er gebruik gemaakt van de vacuumbuis HR-U pipe collector. Er zijn er vele verschillende combinaties mogelijk. Afhankelijk van uw wensen, kunt u een keuze maken uit verschillende boilers en of u een enkele of een dubbele wisselaar nodig hebt.

 

Voor deze set kunt u een ISDE subsidie aanvragen. Het subsidie bedrag is afhankelijk van de pakket samenstelling. U kunt de DUO series zonneboiler sets terugvinden op onze webshop. Hier staan bij de sets ook indicatieve subsidie bedragen genoemt. De KA nummers bij de sets op de websop zijn terug te vinden in ISDE Apparatenlijst.

https://installtek.nl/informatie/isde-subsidie

 

 

 

 


 

 

PRO series

 

PRO series zonneboiler set

Bij de PRO series wordt er gebruik gemaakt van de vacuumbuis HA heat-pipe collector (24mm) of de vacuumbuis H5 heat-pipe collector (14mm). Er zijn er vele verschillende combinaties mogelijk. Afhankelijk van uw wensen, kunt u een keuze maken uit verschillende boilers en of u een enkele of een dubbele wisselaar nodig hebt.

 

Voor deze set kunt u een ISDE subsidie aanvragen. Het subsidie bedrag is afhankelijk van de pakket samenstelling. U kunt de PRO series zonneboiler sets terugvinden op onze webshop. Hier staan bij de sets ook indicatieve subsidie bedragen genoemt. De KA nummers bij de sets op de websop zijn terug te vinden in ISDE Apparatenlijst.

https://installtek.nl/informatie/isde-subsidie

 

 

 

 


 

Winkelmandje
0 item(s) - € 0,00