Capaciteit airconditioner 

Kiezen voor een aircosysteem betekent kiezen hoeveel vermogen je nodig hebt. Vooral als je een vast aircosysteem gaat installeren, is dit van belang. Je wilt geen apparaat met een te geringe capaciteit voor de ruimte die je wilt climatiseren. Ook een apparaat met een te hoge capaciteit is niet prettig, vanwege de tocht die dan ontstaat (nog afgezien van de hogere kosten).Wij kunnen U adviseren, maar U kunt het benodigde vermogen ook eenvoudig zelf berekenen.

Welk vermogen heeft u nodig?

Een systeem dat te weinig capaciteit heeft stelt al snel teleur en een systeem met te veel overcapaciteit is ook niet handig. U wilt gewoon een comfortabele leef- of werkplek. 
Met behulp van de eenvoudige formule hieronder rekent U in 3 stappen uit hoeveel 'vermogen' U nodig hebt.

Stap 1: de inhoud van de te koelen ruimte

Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte). Bijvoorbeeld: je kamer is 8 meter lang, 4,50mtr meter breed en 2,60 meter hoog.
De berekening wordt dan 8 x 4,5 x 2,6 = 93,6 m3.
 

Stap 2: de vermenigvuldigingsfactor (matrix)

 Al naar gelang de kenmerken van de ruimte, gebruik je een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50. 30 staat voor ruimten die goed ge´soleerd zijn en weinig ramen hebben. 
Ook zijn hier weinig warmtebronnen aanwezig. Dit is de ruimte die 's zomers nog redelijk koel blijft. 40 staat voor ruimten die minder goed ge´soleerd zijn, die veel ramen hebben of waar je veel apparatuur zoals printers en computers gebruikt. De hoogste factor (50) gebruik je voor zolderverdiepingen, ruimten met een plat of schuin dak of ruimten met veel ramen en veel apparatuur. Bij twijfel kies je het best voor de hoogste factor.

                           Schuindak      Platdak       Niet van toepassing

Goed ge´soleerd:      30               40               30

Matig ge´soleerd:      40               50               40

Slecht ge´soleerd:     50               50               50

Stap 3: de vermenigvuldiging de inhoud met de factor (matrix)

Neem nu het getal uit stap 1 (93,6 m3) en vermenigvuldig dat met de door jou gekozen factor uit stap 2 . Bijvoorbeeld: 93,6 vermenigvuldigd met factor 40 (een gemiddeld warme ruimte) wordt 3744 Watt oftewel 3,7 kW. Om deze ruimte goed te kunnen koelen heb je een aircosysteem met een capaciteit van 3,7 kW nodig. 
De vuistregel is dus dat je 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig hebt.
 

Koelvermogen in BTU

Naast het koelvermogen in kW's, kom je ook wel de term BTU tegen. 1 Watt is gelijk aan 3,4121 BTU. Dus 2400 Watt koelvermogen is hetzelfde als ruim 8189 BTU.  Veel BTU's lijkt enorm (en deze meeteenheid wordt daarom vooral bij mobiele airco's gebruikt), maar stelt in de praktijk niet zo veel voor. 

ClimaVAIR multi-split  

 

 

Winkelmandje
0 item(s) - € 0,00