Mijn huis gasloos verwarmen kan op deze manieren:

 

Elektrische oplossingen

U kunt uw huis ook met elektrische apparaten verwarmen (all electric). U gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt uw huis als een soort van omgekeerde koelkast. Echter moet u dan wel rekening houden met twee verschillende soorten warmtevraag.

Belangrijk bij duurzaam verwarmen zonder gas

1: Een Warmtepompboiler (met legionella preventieprogramma) voor hoge temperatuur sanitair water verwaming. De legionellabacterie veroorzaakt de veteranenziekte of legionellagriep en gedijt het best in een waterrijke omgeving met een temperatuur tussen 37°C en 55°C. In een boiler die door een warmtepomp verwarmd wordt is de warmwatertemperatuur niet hoger dan 55°C; onvoldoende om groei van legionella te voorkomen. Om de legionella groei te beperken of te voorkomen is het nodig dat het water regelmatig tot 60 à 70°C verwarmd wordt.

2: Een Warmtepomp voor lage temperatuur verwarming voor de vloerverwarming en of lage temperatuur ventilatie convectie ratiatoren. Bij lage temperatuurverwarming wordt het huis verwarmt met 40 graden. Omdat je minder warmte hebt is het erg belangrijk dat er geen warmte verloren gaat en dat de warmte goed door huis wordt verspreid. Uw huis moet daarom goed geïsoleerd zijn en u maakt dan meestal gebruik van wand- en of vloerverwarming. Dit zorgt voor een constante en comfortabele temperatuur in huis. Verwarmen met een lage temperatuur kan wel anders worden ervaren dan verwarmen met aardgas. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk de temperatuur even snel een graadje bij te stellen.

Zonnewarmte

Voor de woningmarkt is het toepassen van zonnewarmte een zeer efficiënte manier om veel energie te besparen en om bij te dragen aan een beter milieu. Een bijkomend voordeel is dat in de meeste gevallen het tapwatercomfort na de installatie van een zonneboiler aanzienlijk verbeterd. Het toepassen van een zonneboiler gaat meestal gepaard met een verbetering van het energielabel. Voor collectieve oplossingen zoals bijvoorbeeld appartementen, woonflats of verzorgingshuizen is zonnewarmte de ultieme manier om klaar te zijn voor de toekomst.

Biogas

Biogas is gas dat wordt geproduceerd door vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas hetzelfde als aardgas voor het verwarmen en koken, het enige verschil is dat de herkomst van het gas duurzaam is. Biogas is tevens maar beperkt beschikbaar in Nederland en er is lang niet genoeg om alle huizen ermee te verwarmen. Biogas zal dan ook vooral gebruikt gaan worden in woningen waar geen andere duurzame oplossingen mogelijk zijn, met name monumentale panden.

Warmtenetten

Dat zijn netwerken van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, is afkomstig van een warmtebron in de buurt en kan gebruikt worden om woningen te verwarmen. In huis heb je dan vloerverwarming, wandverwarming en of radiatoren.

 

Duurzaam en gasloos verwarmen met meerdere bronnen zorgt voor keuzemogelijkheid

Op basis van de warmtevraag, de beschikbaarheid en het rendement kan bepaald worden waarmee verwarmd gaat worden. Soms nog met de ondersteuning van een gasketel, vaak met electriciteit, echter wel duurzaam opgewekt, of met warmte direct van de zon.


Neem contact met ons op voor al uw duurzame installaties en een advies op maat

Maak vandaag nog een afspraak en bel 088 - 004 76 00