Klant review
Wat vind de klant van de INNOVA 2.0 design airconditioning?
Ik heb inmiddels de (horizontale) Innova 2.0 10HP opgehangen op de slaapkamer van mijn zoon. Deze bevalt wat geluid en vermogen betreft zo goed, dat ik deze week een 12HP (3,1 KW max koelvermogen, 2,4 KW nominaal) en nog een 10HP (2,6 KW max koelvermogen, 2,0 KW nominaal) erbij heb aangeschaft. Deze vaste monoblock airco's hebben een aantal voordelen:
1. Geen buitenunit nodig. Wel roosters in de muur (zelfs 2 per unit), maar dit is esthetisch echt een verademing vergeleken bij zo'n buitenunit. Ik heb een vrijstaand huis, zonder groot plat dak, het was niet echt mogelijk om ergens een buitenunit te plaatsen zonder dat deze vol in het zicht zat. De omkastingen die hiervoor in de handel zijn blinken overigens ook niet echt uit in schoonheid.
2. Geen leidingwerk om weg te werken. De monoblock unit bevat compressor, condensor, verdamper en koelmiddel in één. Er lopen dus geen leidingen met koelmiddel van de buitenunit naar de binnenunits die vaak lastig zijn weg te werken, indien een multi-split airco wordt aangelegd in een bestaande woning. De kunststof kanalen die voor afwerking in de handel zijn, blijven helaas grote blikvangers aan gevel en binnenwanden.
3. Geen aparte 230V~vermogensgroep nodig. Ik heb hier nu samen 8,3 KW max. koelvermogen geïnstalleerd. Bij een multi-split airco met dit koelvermogen was er zeker een aparte groep voor de buitenunit nodig geweest. Deze Innova's zijn in de verschillende ruimtes nu over meerdere groepen verdeeld. Met een maximaal opgenomen elektrisch vermogen van 630W (10HP) en 730W (12HP) kunnen ze gewoon bij bestaande wandcontactdozen (stopcontacten) op.
4. Het zijn inverter gestuurde airco's met koolborstelloze DC motoren. Dit houdt in dat ze de compressor en ventilatoren traploos in toeren kunnen regelen, wat ze ook doen naar het benodigde koel/verwarming vermogen. Dit geeft voordeel in geluidsproductie (gemiddeld zijn ze stiller), voordeel in energieverbruik (betere belastingverdeling, efficiënte DC motor met permanentmagneet), maar beperkt vooral ook inschakelstroom pieken en laat de airco's netjes met laag vermogen in- en uitschakelen. Het is hierdoor geen enkel probleem om deze airco op een groep te zetten, waar bijvoorbeeld ook al een 1500W magnetron op zit en geeft ook niet direct problemen als de stofzuiger en of de waterkoker er nog bij aanzet wordt.
5. Ze zien er goed uit. Ze zijn maar 16,5 cm diep. Ondanks dat ze mooi zijn vormgegeven, is het wel een grote kast. Ze vallen echter prima laag te plaatsen onder vensterbanken en zien er dan uit als een design, plat gevelkachtje. Ik had een aantal plekken beschikbaar waar geen radiatoren waren geplaatst onder de vensterbanken, hier blijken ze prima te passen, ook in een woonkamer. Het is ook mogelijk om ze op hoogte aan de wand te plaatsen.
6. Uiteraard zijn het volledige lucht-lucht warmtepompen en kunnen ze naast koelen ook verwarmen. Gebruik je ze echter alleen om te koelen, dan is geen condensafvoer nodig, het vocht wordt dan verdampt in de warme, naar buiten geblazen lucht. Ik heb echter wel een 16 mm Hostalit pijpje door de gevel geboord voor condensafvoer, dit valt uit het zicht weg te werken achter/onder de unit.
7. Geen F-gassen (STEK) montage of keuring nodig. De monoblock unit is compleet samengebouwd en voorgevuld met gas, je kunt hem helemaal zelf ophangen. Met een inhoud van minder dan 700 gram R-410A aan koelmiddel is ook geen jaarlijks verplichte keuring of koelmiddelregistratie nodig.
8. Via een app op afstand te bedienen. Je kunt de airco vast inschakelen voor je naar huis gaat via een app of op afstand uitzetten, mocht je dit vergeten zijn. Het apparaat heeft ook een losse afstandbediening en een heel net, klein, weinig opvallend touch screentje voor de bediening op het apparaat zelf.
Er zijn echter ook nadelen:
1. De unit moet aan een buitenmuur geplaatst worden. Hierin moeten twee gaten geboord van 162 mm diameter. Dit boorwerk is éénmalig, kost iets van EUR 150,- tot EUR 250,- en kun je niet zelf uitvoeren zonder goede diamantboor en professionele boormachine met stof afzuiging door de kern. Als je de uitgeboorde, bakstenen kern bewaart, kun je de gevel hier echter altijd weer redelijk mee afwerken.
2. Er komen roosters aan de gevel. In de geboorde gaten komen luchtkanalen (opgebouwd uit kunststof plaat) en roosters (allemaal bijgeleverd). De op te vouwen, kunststof roosters van Innova zijn van binnenuit aan de buitengevel te installeren (zonder ladder op hoogte) en bevatten klepventielen die door de luchtstroom opengaan bij een inschakelende airco. Bij uitgeschakelde airco zijn ze min of meer dicht (op een randje na). Dit werkt allemaal wel, maar bij iets meer windbelasting worden deze kleppen opzij geblazen en blijven dan wel eens hangen en wat langer openstaan. Ik heb hier wel eens last van nestelende wespen, veldmuizen, steenmarters en ander rovend en struinend gespuis. Hoog aan de gevel is een openblijvende klep niet altijd een probleem, de wind of opnieuw inschakelen sluit hem t.z.t. wel weer, maar lager bij de grond heb ik dit liever niet. Ik heb dus vaste, gegoten aluminium lamelroosters gemonteerd van 160-159 mm binnenmaat. Deze passen precies in het kanaal, zien er ook nog mooier uit (vallen vlak en strak aan de gevel) en bezitten al grofmazig gaas tegen de meeste ongenode gasten. Tegen nestelende wespen heb ik 2 mm maaswijdte RVS gaas achter dit rooster gemonteerd. Het geheel past prima in de buis en klemt vast met een beetje nakloppen met de rubber hamer, schroeven is niet nodig.
3. Aanzuig van en geblaas naar de buitenlucht. Door één van deze deze gaten zuigt een ventilator lucht aan die door de condensor (binnenin de unit) weer naar buiten wordt geblazen door het andere kanaal. Dit gaat natuurlijk vrij wild bij dit soort koelvermogens. De condensorventilator hoor je nauwelijks, de compressor zelfs helemaal niet, maar de blazende lucht door de kanalen en roosters hoor je buiten wel, zeker indien de airco op vol vermogen werkt. Deze condensorventilator regelt echter ook (net als de compressor wordt deze aangedreven door een koolborstelloze DC motor). Op een lagere stand verstoort het geblaas een stuk minder, dan kun je er buiten wel een boekje bij lezen. Dit geblaas in en uit de gevelkanalen hoor je binnen praktisch niet, bij vol vermogen staat mijn raam ook niet open, maar monteer deze airco niet in een wand die op het balkonnetje of in buurt van het terras van de buurman uit komt, dit gaat geheid klachten opleveren. Het is trouwens niet zo dat deze geboorde kanalen een kortsluiting in aangezogen koele lucht en uitgeblazen warme lucht veroorzaken. De uitblaas blaast de lucht bijna meters weg van de gevel, de aanzuig zuigt de lucht vlak langs de gevel op. Ik heb, ook vanwege het door mij geplaatste gaas in de roosters (beperkt de doorstroom iets) bij wat kouder weer getest of de airco langdurig op vol vermogen (dual power) kon verwarmen. Dit gaf geen enkel probleem, temperatuur van ingaande lucht bleef gelijk aan de omgevingslucht (gemeten) en de uitgaande lucht nam ook niet extreem af in temperatuur over de tijd. Deze monoblock airco heeft wel een goed rendement volgens het energielabel. Voor het +7 C opwarmen van de slaapkamer van mijn zoontje (4,5x5,5m) had hij bij een buitentemperatuur van 6 C iets minder dan 2 uur nodig. Opwarmen van de kamer met een 600W elektrisch ventilatorkacheltje had zeker 3 keer langer geduurd. Het opgegeven A rendement (verwarmen) en A+ rendement (koelen) lijkt dus wel te kloppen.
4. Geluid binnen. Op vol vermogen maakt deze airco wel meer geluid dan een binnenunit van een split systeem. Het is niet de compressor die je hoort, maar je hoort wel de luchtstroom door het apparaat. Op laag vermogen is dit geluid echter praktisch gelijk aan dat van een split systeem binnenunit. Het geluid is echter zeker acceptabel en mijn zoon maakt gewoon zijn huiswerk naast deze (nu nog verwarmende) airco. De fabrikant geeft 27dB (erg stil) tot 41dB (blazend op vol vermogen) op, dit lijkt dus ook wel te kloppen. De airco heeft ook nog een speciale stand voor de gevoelige mens om in slaap te kunnen komen. De airco laat dan over twee uur tijd de temperatuur bewust ietwat oplopen, zodat de geluidsproductie 2 uur langer op een lager niveau blijft. Dit kan mooi met de inverter gestuurde compressor en geregelde ventilatoren. Echter de condensorventilator toert wel op of af, indien het benodigde koelvermogen varieert en dit blijkt toch snel zo in een kleinere slaapkamer gedurende een warme zomernacht. Deze ventilator blaast de lucht door de kanalen en de toerenverschillen kun je wel horen. Helemaal stil is deze airco dus niet op de nachtstand en het geluid is ook niet echt monotoon. Dit vraagt wel wat gewenning bij lichte slapers.
5. Met plaatsen op de luchtstroom letten. Bij lage plaatsing (onder een vensterbank o.i.d.) kan de uitblaas van de koude lucht naar binnen makkelijker tocht veroorzaken dan een hoog geplaatste binnenunit van een split systeem. De airco heeft wel een swivel klep die je met afstandsbediening of app meer omhoog kunt richten, maar je moet bij lage plaatsing er wel rekening mee houden dat je bank of bed er niet pal voor staat. Indien je besluit om deze monoblock airco op hoogte te hangen, kun je de swivelklep wel omdraaien. De unit blaast dan omlaag en/of naar voren i.p.v. omhoog en/of naar voren. Ik vind het een mooi product, wat goed in een bestaande woning valt te integreren. Je kunt dit helemaal zelf doen en het is dan zeker mooier afgewerkt dan een multi-split systeem. Ik ben alleen iets minder tevreden over de bijgeleverde kunststof klepventiel buitenroosters. Voor drie tientjes heb ik dit echter opgelost met gegoten, aluminium lamellenroosters en wat werend RVS gaas.