1

De geschiedenis van de zonneboiler

  Horace Bénédict de Saussure

 

De eerste zonnecollector

Horace Bendict de Saussure was een pionier op het gebied van meteorologie, de bestudering van de atmosfeer en het weer. Bij de beklimming van toppen en hoge passen nam hij barometers en thermometers mee. Op deze wijze kon hij de vochtigheid, temperatuur, luchtdruk, intensiteit van de zonnestraling en samenstelling van de atmosfeer te meten. Hij zag het voordeel van synchrone metingen op verschillende hoogtes. Veel van zijn instrumenten bouwde hij zelf en hij is onder andere de uitvinder van de hygrometer, een electrometer, anemometer en een magnetometer. Hij was een, voor zijn tijd, vermaarde natuurkundige. Rond 1760 het schreef hij het navolgende op; Het is een bekend feit, dat waarschijnlijk is gekend voor een lange tijd. Een ruimte, een koets of een andere plek wordt warmer door de stralen van de zon door het glas”. Om de effectiviteit van warmteopbrengst in met glas bedekte ruimte te bepalen, bouwde de Saussure een rechthoekige doos van 1 cm dik hout, isoleerde deze aan de binnenkant, en bedekte de bovenkant met glas. 

Hierin plaatste hij een van twee kleinere dozen. Bij blootstelling aan de zon, werd deze verhit tot 109 graden Celsius, dus 9 graden Celsius boven het kookpunt van water. Saussure was er niet zeker van hoe de zon deze dozen verwarmde.

Vandaag de dag kunnen we beter uitleggen wat er is gebeurd. De zonnestralen drongen het glas binnen. De zwarte binnenbekleding absorbeerde het zonlicht en zette het om in warmte. Hoe helderder het glas is, hoe gemakkelijker de stralen van de zon binnenkomen, tevens voorkomt hetzelfde glas dat warmte op dezelfde wijze weer de doos verlaat. Aangezien het glas de zonnewarmte gevangen houdt in de doos, wordt deze opgewarmd. De uitvinder besefte dat deze ‘hete doos’ belangrijke praktische toepassingen kon hebben. Hij besefte dat het kleinschalig, goedkoop en gemakkelijk te maken was." Deze ‘hete doos’ is het prototype geworden voor de zonnecollectoren die sinds 1892 voor miljoenen mensen warm water heeft geleverd.

De eerste commerciële zonneboiler de Climax, werd  gepatenteerd in 1891 door Clarence Kemp uit Baltimore Maryland. Het patent beschreef een verbeterde methode en de combinatie van metalen tanks gebaseerd op het wetenschappelijk principe van de “hete doos”. De Climax zonneboiler werd geïntroduceerd in 1891 in Californië, en verkocht voor $ 25. Hij beloofde de huiseigenaren een en besparing van ongeveer $ 9 per jaar in steenkool. Dankzij de hoge brandstofkosten werd de Climax zonneboiler dan ook een doorslaand succes, hij verkocht Zestien honderd geïnstalleerde systemen in Zuid-Californië in het jaar 1900.

 

 

William J. Bailey

Vanaf het begin van de eeuw tot 1911, zijn er meer dan een dozijn octrooiaanvragen door uitvinders ingediend met een verbetering op de Climax. Maar geen van deze patenten veranderde het feit dat de verwarming en de opslagruimte in 1 apparaat zaten. De collector en de opslag van warm water stond bloot aan het weer en de koude nachtlucht. Vandaar dat het water verwarmd door de zon na de nacht nooit heet genoeg was om het bad te verwarmen of de was te doen.

In 1909, patenteerde William J. Bailey een zonneboiler die voor de branche een revolutie betekende. Hij scheidde de zonneboiler in twee delen:

  Een verwarmingselement, blootgesteld aan de zon

  Een geïsoleerde opslagruimte, weggestopt in het huis. Zodat een gezin de volgende ochtend de beschikking had over verwarmd water van de dag ervoor. Het verwarmingselement bestond uit buizen, bevestigd aan een zwart geschilderde metalen plaat, geplaatst in een met glas overdekt doos. Het te verwarmen water wordt doorgegeven door de smalle pijpen, in plaats van het verwarmen van één grote zwarte tank. Bailey vermeerderde op deze wijze de hoeveelheid water blootgesteld aan de zon op een bepaald moment, en dus werd het water sneller verwarmd. Het vermogen om warm water te verstrekken voor langere periodes zette Bailey's Zonneboiler genaamd ‘Day and Night’ op een grote voorsprong ten opzichte van de concurrentie. Al snel ging de ‘Climax’ uit productie. In 1909, begon Bailey met zijn bedrijf. In 1918, had zijn bedrijf meer dan 4000 Day and Night Solar Hot Water Heaters verkocht.

De mogelijkheden met een zonneboiler

Een zonneboiler wordt vaak verward met zonnepanelen, maar toch zijn ze totaal verschillend. Een zonneboiler gebruikt zonne-energie namelijk voor het verwarmen van water. Een standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een los voorraadvat dat in de woning wordt geplaatst. Besparen heeft u altijd zelf in de hand. Naast subsidieregelingen, zijn er namelijk nog meer makkelijke manieren om voordelig uit te zijn.

De thermische zonne-installaties vallen in 2 groepen: de passieve en actieve systemen. Beide systemen hebben altijd een backup energiebron nodig zoals een elektrisch element of een aansluiting op een gasketel, houtkachel of oliegestookte verwarming, die wordt ingeschakeld wanneer de watertemperatuur in de boiler beneden de minimumtemperatuur van ongeveer 55°C daalt. Het warme water is dus altijd beschikbaar. In veel landen kan de zonneboiler voorzien in en tot wel 85% van de sanitaire warmwater behoefte.
Wij hebben verschillende sets samengesteld waardoor voor iedere situatie een geschikte oplossing mogelijk is. Uiteraard is het ook mogelijk om contact met ons op te nemen voor een advies op maat.

 

Budget series zonneboiler set

DUO series zonneboiler set

PRO series zonneboiler set